Fysiotherapie bij oncologie

01-12-2015

Heeft u kanker of kanker gehad en ervaart u daar (nog) klachten van, dan kunnen wij u helpen. Zowel na chemotherapie en bestraling als na een operatie zijn vermoeidheid, conditieverlies en pijnklachten veel voorkomend. Een actieve levensstijl draagt bij aan een sneller herstel en vermindert de kans op restklachten. Dit komt naar voren uit wetenschappelijk onderzoek en positieve patiënt ervaringen bevestigen dit in de dagelijkse praktijk.

 

We zien dat de vraag naar fysiotherapeutische begeleiding binnen de oncologische zorg steeds meer toeneemt. Naast het stimuleren van een actieve levensstijl is het belangrijk om u zo gericht mogelijk te behandelen. Tijdens de intake kijken we dan ook samen naar de problemen waar u tegenaan loopt en hoe we die aan kunnen pakken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pijn in het littekengebied na operatie, mobiliteitsbeperkingen van gewrichten en spieren en klachten op basis van spannings – en houdingsproblematiek. Ook het opbouwen van conditie en belastbaarheid behoort tot de behandeling. Training draagt namelijk bij aan het positief herstel doordat het uithoudingsvermogen verbeterd, de spierkracht weer toeneemt en bijkomende klachten verminderen. Het is dus aan te raden tijdens de medische behandeling, denk aan chemotherapie, bestraling of vlak na de operatie, al te starten met fysiotherapie. We vinden het fijn om te zien dat meer mensen ons steeds sneller benaderen zodat we gezamelijk kunnen werken aan een spoedig herstel.

 

Ook als genezing niet meer mogelijk is, is de kwaliteit van leven van groot belang. We helpen u graag om klachten te voorkomen en te verminderen en zorgen er samen voor dat u zich zo goed mogelijk voelt en zo lang mogelijk kan doen wat voor u belangrijk is.

 

We stellen samen met u een plan op, afgestemd op uw hulpvraag, gezondheidssituatie en de behandelingen die u krijgt of al heeft gehad. Neem gerust contact met ons op als u wilt weten of fysiotherapie u ook kan helpen of nog aanvullende vragen heeft.