Even voorstellen; Arend Nijenhuis

20-04-2017

Paramedisch Centrum Katwijk Rijnsburg stelt zich voor; Arend Nijenhuis

 

Ik ben Arend Nijenhuis en werk bijna 15 jaar bij het PMC Katwijk. Ooit binnengekomen als patiënt toen ik nog met de opleiding fysiotherapie bezig was. Na de opleiding ben ik in 2002 bij het PMC begonnen als waarnemer in de ligusterstraat in Katwijk.

 

Momenteel werk ik fulltime als fysiotherapeut MSc gespecialiseerd in de Psychosomatiek. In 2008 heb ik de 3 jarige specialisatie Psychosomatiek afgerond. Makkelijk gezegd gaat het in de psychosomatiek om het behandelen van lichamelijke klachten die vaak voorkomen in situaties van veel stress, overspanning, burn out, angst, depressie e.d.. Denk daarbij aan klachten zoals duizeligheid, hoofdpijn, rugklachten, moeheid, hoge spierspanning of hyperventilatie.

 

Eigenlijk zijn dat hele normale reacties van het lichaam op abnormaal drukke of heftige perioden. Alleen zal je lichaam normaal daarvan makkelijk kunnen herstellen, maar na intensieve stress is dat niet het geval. In de therapie leer ik mensen het stress-systeem te begrijpen, bewust te worden en bij te sturen. Sommige behandeltechnieken zijn gericht op de lichamelijke klacht en andere methoden richten zich meer op het ontspannen, ademhalen of adequaat omgaan met de klacht.

 

Er wordt nauw samengewerkt met collega's, psychologen, praktijkondersteuners en bijvoorbeeld het Revalidatiecentrum in Leiden. Daardoor behandel ik ook vaak patiënten met langdurige klachten of klachten die telkens maar terugkomen zonder duidelijke oorzaak.

 

Als persoon zelf vind ik het heerlijk om actief bezig & buiten te zijn! Hardlopen, fietsen, training geven of toewerken naar een leuke uitdaging. Zon of regen maakt niet uit. Mijn komende uitdaging is een trailrun in Limburg van 32 km. Ook daarvoor moet je lichamelijk en mentaal fit en sterk zijn. Ook dat is eigenlijk 'psychosomatiek'...

 

Bij vragen of behoefte aan hulp kunt u via de receptie van het PMC Katwijk Rijnsburg altijd contact opnemen. Een verwijzing is daarvoor niet nodig.

 

Vriendelijke groet,

 

Arend Nijenhuis

Fysiotherapeut, specialisatie Psychosomatiek MSc