Fysiotherapie bij oncologie

29-05-2017

Heeft u kanker of kanker gehad en ervaart u daarvan (nog) klachten, dan kunnen wij u helpen. Zowel na chemotherapie en bestraling als na een operatie zijn vermoeidheid, conditieverlies en pijnklachten veel voorkomend. Een actieve levensstijl draagt bij aan een sneller herstel en vermindert de kans op restklachten. Dit komt naar voren uit wetenschappelijk onderzoek en positieve patiënt ervaringen bevestigen dit in de dagelijkse praktijk.

 

We bemerken dat de vraag naar fysiotherapeutische begeleiding binnen de oncologische zorg steeds meer toeneemt. Training draagt bij aan het positief herstel doordat het uithoudingsvermogen verbetert, de spierkracht weer toeneemt en daardoor treden negatieve bijwerkingen als vermoeidheid minder op. Daarom is het van belang om zo snel mogelijk fysiotherapie  te starten. Het is dus goed mogelijk om terwijl u de medische behandeling ontvangt, denk aan chemotherapie, bestralingen of vlak na de operatie, te gaan beginnen met trainen. Wij begrijpen dat u mogelijk niet had bedacht om vroeg te starten met fysiotherapie. In de dagelijkse praktijk zien we dat mensen steeds vaker snel na het verkrijgen van de medische diagnose starten en hier ook tijdens de medische behandelingen profijt van hebben. Onderzoek wijst uit dat door sporten de chemotherapie beter wordt verdragen, mensen sneller herstellen en minder last van bijwerkingen hebben. Tijdens het trainen stellen we samen een geschikt oefenschema voor u op en geven we ook beweegadviezen voor thuis. Graag horen we van u wat uw doelen en wensen zijn zodat we een ‘schema op maat’ kunnen aanbieden.

 

Ook als genezing niet meer mogelijk is, is de kwaliteit van leven van groot belang. We helpen u graag om klachten te voorkomen en te verminderen en zorgen er samen voor dat u zich zo goed mogelijk voelt en zo lang mogelijk kan doen wat voor u belangrijk is.

 

We stellen samen met u een plan op, afgestemd op uw hulpvraag, uw gezondheidssituatie en de behandelingen die u krijgt of al heeft gehad. De vergoeding van de fysiotherapeutische behandeling wisselt per indicatie. De mate waarin de behandeling wordt vergoed is afhankelijk van de hoogte van  uw aanvullende verzekering.

 

We zien u graag in de praktijk. Mocht u nog aanvullende informatie willen omtrent fysiotherapie bij oncologie, dan kunt contact opnemen met de praktijk en vragen naar Annelies van Breugel of Palesa Bosma.