Paramedisch Centrum Katwijk Rijnsburg stelt zich voor; Anne-Miek

22-06-2017

Mijn naam is Anne-Mieke Huisman en ik ben in 1979 bij de fysiotherapiepraktijk aan de Varkevisserstraat gaan werken. Een Katwijker met ernstig astma en regelmatig verblijvend in Davos, Zwitserland, vroeg mij een sportgroep voor longpatiënten op te zetten. Als bergsportliefhebber vormde dat voor mij een mooie reden om stage te gaan lopen bij het astma centrum in Davos. De specialistische kennis, de persoonlijke aandacht en de gedrevenheid van het personeel daar om mensen met een chronische aandoening te leren hoe verantwoordelijkheid te nemen voor hun gezondheid, hebben mij doen kiezen voor een specialisatie interne aandoeningen. Zo ben ik nu hart/vaat/long fysiotherapeut en aangesloten bij het Claudicationet.

 

Een lichaam dat van binnen niet lekker functioneert, protesteert tegen inspanningen en de neiging kan makkelijk ontstaan om dan niks meer aan sport of bewegen te doen. Daarmee neemt de benauwdheid en vermoeidheid alleen maar toe en ontstaat een negatieve spiraal van achteruitgang. Mijn taak is het geven van een verantwoorde conditieopbouw en te begeleiden naar een gezondere leefstijl. Meedenken als het wel eens tegen zit, als het lichaam signalen geeft waarbij gedacht wordt moet ik stoppen of moet ik doorgaan?

 

Zelf breng ik mijn vrije tijd graag door in de ruige natuur: trektochten door winterse poolgebieden en vanuit die ervaring weet ik hoe belangrijk  het is om tochtgenoten te hebben waarmee je plezier maakt en die helpen doorzetten als het tegen zit. En datzelfde wil ik betekenen voor de mensen die bij mij komen trainen.

 

Verder ben ik Geriatrie fysiotherapeut en bezoek veel ouderen in hun thuissituatie. Het thuis behandelen geeft ruimte voor overleg met familie of thuiszorg over de aanschaf van loophulpmiddelen of over aanpassingen in huis die nodig zijn om vallen te voorkomen. In november 2017 geef ik een valpreventiecursus van vier bijeenkomsten met oefeningen en tips om beter in balans te blijven. Deze cursus wordt mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de gemeente Katwijk. U kunt zich hiervoor aanmelden tot eind oktober bij de balie van het Zeehos.