Deze week in de krant: PMC breidt zich uit!

21-12-2017

Sinds december heeft Paramedisch Centrum Katwijk - Rijnsburg, onder meer gevestigd in het Zeehos, versterking van twee kinderfysiotherapeuten. Hiermee kan het aanbod van kinderfysiotherapie worden uitgebouwd. Een belangrijke stap voor Katwijk en Rijnsburg, vindt Marcella Plooij. “De behandeling van kinderen verdient een specialistische aanpak en die kunnen wij nu bieden”. Plooij vormt een team samen met Susanne Heemskerk en Chantal van de Velde.

 

Ontwikkeling

“Kinderen zijn continu in ontwikkeling, dat maakt de behandeling interessant. Tijdens de 4-jarige masteropleiding tot kinderfysiotherapeut leer je alles over de motorische ontwikkeling van 0 tot 18 jaar. Wanneer deze anders of trager verloopt kunnen wij signaleren waar het spaak loopt en ingrijpen”, aldus Plooij. Ook de manier waarop kinderen pijn of klachten aangeeft maakt het werk volgens haar uitdagend: “Vooral jonge kinderen kunnen dat niet of nauwelijks. Per ontwikkelingsfase beschikken wij over onderzoekmethodes en manieren waarop wij de ouders of verzorgers bij de behandeling kunnen betrekken.”

 

Spelelement

Kinderen zijn bij een breed scala aan klachten gebaat bij fysiotherapie. Plooij verklaart: “Denk bijvoorbeeld aan baby’s die laat gaan kruipen of klachten hebben omdat ze te vroeg geboren zijn, baby’s met een schedelafplatting door een voorkeurshouding, of aan kinderen met zindelijkheidsproblemen. Daarvoor hebben wij zelfs een kinderbekkenfysiotherapeut in huis. Maar ook kinderen die niet leren fietsen, moeite hebben met schrijven of tijdens de gymles achterblijven op hun leeftijdsgenoten. De sociaal-emotionele impact hiervan is soms best groot. Daarom is het voor het kind belangrijk dat er op tijd hulp ingeschakeld wordt. En dat doen wij uiteraard op een voor het kind passende manier, altijd met een spelelement en leuke materialen zodat hij of zij op zijn of haar gemak is. Je moet er soms behoorlijk creatief voor zijn. Als je het kind weet te raken boek je het beste resultaat.”

 

Met de uitbreiding van het team werd ook een intensievere samenwerking met basisscholen mogelijk. “School is de uitgelezen plek om kinderen te behandelen. Zo kunnen we de leerkracht erbij betrekken. Dat is erg handig, omdat problemen zich vaak manifesteren tijdens de gymles of het schrijven. De eerste afspraak is altijd op onze praktijk, maar daarna behandelen wij het kind verder op school”, aldus Plooij. De kinderfysio’s zijn niet alleen aanwezig op basisscholen, maar houden ook spreekuur op diverse sportverenigingen in de regio.

 

Come4Sports

Voor Plooij en haar collega’s is er nog een andere missie: “Helaas behoort Katwijk tot de gemeenten met de meeste gevallen van overgewicht onder de jeugd. Daar ligt een belangrijke taak voor ons. Hiervoor werken wij samen met Come4Sports, een mooi initiatief dat zich hard maakt om kinderen in beweging te krijgen en obesitas terug te dringen. Ze organiseren toernooien, vakantie-activiteiten en sport- en spelactiviteiten op school. Het aanbod is enorm en ze doen het vol enthousiasme! Wij springen in als kinderen mogelijk een bewegingsbeperking hebben die deelname aan sportactiviteiten belemmert. Vervolgens kijken we samen naar welke activiteit het beste bij het kind past. Zo kan ieder kind meedoen op zijn of haar niveau. Want daar gaan we voor, ieder kind plezier in bewegen geven!”