Koffie is dat nu slecht of niet

01-09-2014

29-09 was International Coffe Day, een mooi moment om te onderzoeken of koffie nu slecht of goed voor je is. Geregeld lees je over mogelijke positieve en negatieve effecten van koffie. Kloppen die verhalen?

 

Geen calorieën

Uit consumtiecijfers blijkt dat veel Nederlanders koffie lekker vinden. We drinken gemiddeld 3,2 koppen koffie per dag. Wie de stand van de wetenschap bekijkt, ziet dat het wel meevalt met al die gezondheidsvoordelen van koffie, maar vooral de nadelen blijken erg mee te vallen. Je kunt dus rustig je koffie blijven drinken. Een groot voordeel van koffie, als je het tenminste zonder suiker en melk drinkt, is dat het geen calorieën bevat.

 

Diabetes
Afhankelijk van welke wetenschap je aanhangt, is het belangrijkste gezondheidsvoordeel dat koffiedrinkers minder risico hebben op diabetes type 2. Of, en zo ja hoe koffie beschermt tegen bijvoorbeeld kanker en hart- en vaatziekten is niet bekend.

 

Cafeïne
Cafeïne, de stof waar koffie zo rijk aan is (net als overigens thee en cola) wordt vaak als nadeel benoemd. Cafeïne wordt enorm snel opgenomen in je bloed: de helft van de cafeïne zit zo’n vier minuten na het drinken van een kopje koffie al in je bloed. Cafeïne staat bekend om de opwekkende werking: de stof werkt stimulerend op je hersenen, nieren, maag en darmen. Het verdrijft het gevoel van vermoeidheid. Ook verbetert cafeïne het geheugen een beetje.

 

Cafeïne biedt zeker voordelen, maar sommige mensen krijgen ook klachten, denk daarbij aan:

  • rusteloosheid
  • beven
  • duizeligheid
  • suizende oren
  • hartkloppingen