Inbalans cursus voor ouderen met balansproblemen

21-10-2015

Vallen is één van de angsten die mensen op oudere leeftijd hebben. Het ontbreken van een goede balans ligt hieraan vaak ten grondslag. Door het samen doornemen van oefeningen gericht op kracht en balans voelen de mensen zich zekerder, waardoor de kans op vallen aanzienlijk wordt verkleind.

Daarnaast gaat het ouder worden vaak gepaard met problemen met dagelijkse activiteiten zoals traplopen, opstaan en boodschappen doen. Dit kan invloed hebben op hun zelfredzaamheid en sociale leven. Bewegen is een goed middel om deze problemen te voorkomen. Vooral functioneel trainen kan hierbij effectief ingezet worden.

 

De gemeente is samen met het welzijnskwartier en de fysiotherapiepraktijk PMC-Katwijk aan het proberen om de overstap van fysiotherapietraining naar trainen in het reguliere traject te verbeteren. De ‘In balanscursus’ met een vervolgtraject gericht op functioneel trainen, is hier een voorbeeld van.

 

Kniertje van der Burg heeft meegedaan aan de ‘in balanscursus’

In de fysiotherapiepraktijk. “Stilstaan is achteruit gaan”, geeft Kniertje aan.

Ze raad dan ook iedereen aan om de cursus te gaan doen. Het lotgenotencontact, de aandachtspunten om stevig in de schoenen te staan en het plezier in het bewegen maakten het een plezierige cursus.


 

 

Zij was bij de fysiotherapeut (Karolien van der Klugt) van het PMC-Katwijk terechtgekomen via de huisarts voor balanstraining. De fysiotherapeut heeft haar op deze cursus gewezen.

Omdat ze benieuwd was of ze er iets van op kon steken, is ze deze ´in balanscursus’ begonnen.

“Het was een hele opluchting om te zien dat ik niet de enige ben met evenwichts- en balansproblemen. Daarom is het trainen in een groep zo fijn”, geeft ze aan.

Tijdens de lessen kreeg ze veel bevestiging over aandachtspunten met betrekking tot het evenwicht. En het aangeleerde veranderen, gaat niet vanzelf weet ze. “Veel doen dan wordt het uiteindelijk een automatisme.” Ze let tijdens het lopen tegenwoordig erg op dat ze rechtop loopt, de voeten hoog optilt en vanaf de hakken naar de tenen afwikkelt.

En om ervoor te zorgen dat ze niet achteruit gaat, is ze na de cursus blijven trainen in groepsverband.


 

Hebt u na het lezen van dit artikel interesse en/of wilt u meer informatie over de ‘in balanscursus’, dan kunt u bellen met de fysiotherapiepraktijk: 071 4074384 of langskomen. Het adres is gezondheidscentrum zeehos, zeehosplein 27, 2225 MJ Katwijk.