Hoe ontstaat een peesblessure?

Een peesblessure is een hardnekkige aandoening, met een lange herstelperiode. Daarom is het verstandig deze pijnlijke klacht te voorkomen. Om ervoor te zorgen dat je geen last krijgt van een peesblessure is het van belang te weten hoe een peesblessure ontstaat.
Peesblessure
Pezen zijn slecht doorbloed. De grote bloedvaten zitten voor en achter in de pees, terwijl de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen door kleine bloedvaten moet. In combinatie met overbelasting kan dit een peesblessure veroorzaken. De beperkte bloedtoevoer is eveneens de reden waarom een peesblessure een lange herstelperiode heeft. Ingrid van der Plas, (sport)fysiotherapeut bij Paramedisch Centrum Katwijk-Rijnsburg: “Peesblessures ontstaan sluimerend. In het begin hebben mensen het nog niet in de gaten, waardoor ze er niet snel genoeg bij zijn en het lang duurt voordat ze klachtenvrij zijn.”
“Mensen vergeten hun pezen vaak als ze gaan trainen. Ze zijn alleen met hun spieren bezig.”
Soorten peesblessures
Peesblessures komen regelmatig voor bij lichaamsdelen die je veel beweegt. Denk aan je schouders, je ellenbogen, je knieën en je achillespezen. De bekendste peesblessures zijn:
- Tennisarm
- Hielspoor
- Jumper’s Knie
- Achillespees tendinopathie
Peesblessure voorkomen
Ingrid: “Mensen vergeten hun pezen vaak als ze gaan trainen. Ze zijn alleen met hun spieren bezig. Dit is erg riskant. Pezen zijn gevoeliger voor klachten dan spieren.” Pezen moeten wennen aan bepaalde bewegingen. Ben je van plan een sport uit te oefenen? Bouw dit dan langzaam op, zodat de pees zich kan aanpassen aan de nieuwe situatie. We raden je aan de intensiteit van je training met niet meer dan 10 procent te verhogen en altijd te beginnen met een warming-up.
Toch een peesblessure?
Heb je toch een peesblessure, of vermoed je er een te hebben? Maak dan snel een afspraak met de fysiotherapeut. Woon je in de omgeving van Katwijk of Rijnsburg? Neem dan contact op met Paramedisch Centrum Katwijk-Rijnsburg. Onze specialisten helpen je op structurele wijze van je peesklachten af.
Archief > 2018
december
- 24 december 2018 - Daarom is oefentherapie zo belangrijk bij een peesblessure
- 11 december 2018 - Belangrijke informatie voor 2019
november
oktober
- 29 oktober 2018 - Peesblessure behandelen met shockwave therapie. Wat houdt dat in?
- 01 oktober 2018 - Zo diagnosticeren wij een peesblessure