Home ›› Specialisaties ›› Artrose

Artrose

Op dit moment hebben bijna 1,5 miljoen mensen in Nederland artrose. Artrose is een vorm van reuma waarbij het hele gewricht betrokken is en kan ontstaan in 1 of meerdere gewrichten. We leggen u graag uit wat deze term precies inhoudt, wat u ertegen kunt doen en waar PMC Katwijk u bij kan helpen.

Artrose: de definitie

Artrose is een aandoening aan het kraakbeen in de gewrichten, ook wel ‘gewrichtsslijtage’ genoemd. Artrose kan veel klachten geven, zoals pijn en stijfheid in gewrichten en/of ledematen. Dat het veelal gewrichtsslijtage wordt genoemd is een misvattende term: er spelen namelijk allerlei factoren een rol bij het ontstaan van artrose. Wel is het waar dat het kraakbeen in het gewricht achteruit gaat in kwaliteit. Het wordt dunner, zachter en brokkelig. Dit lijkt pijnlijk, maar doordat het kraakbeen geen zenuwen bevat, doet dat het niet. Pijn door artrose komt dus waarschijnlijk door andere veranderingen in en rond je gewricht. Vaak blijft artrose niet bij één gewricht. Er zijn gewrichten waarin het vaker voorkomt zoals in de knieën, de heupen, de gewrichten in de nek en onderrug, de duim, de vingers en de grote teen.

Artrose: wie krijgt het

Veel mensen denken dat artrose alleen voorkomt bij ouderen, maar dit is zeker niet juist, want ook jongere mensen kunnen artrose hebben. De volgende factoren kunnen invloed hebben op het krijgen van artrose:

  • Erfelijke aanleg: In de ene familie komt artrose meer voor dan bij een andere familie. Speelt erfelijkheid mee? Dan krijgt u relatief vaker artrose op jongere leeftijd en in meerdere gewrichten.
  • Geslacht: Artrose komt 2 tot 3 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
  • Overgewicht: Door een te zwaar gewicht worden gewrichten extra belast en kunnen ze meer pijn doen.
  • Blessure: Er is meer kans op artrose na het oplopen van een of meerdere blessures.

artrose gewrichtspijn
Maak een afspraak ››

Veel mensen denken dat artrose alleen voorkomt bij ouderen, maar dit is zeker niet juist, want ook jongere mensen kunnen artrose hebben.

Sporten helpt tegen artrose

In beweging komen en blijven helpt bij het verminderen van de pijn en het functieverlies door artrose. De functionaliteit van het gekwetste gewricht neemt door het sporten toe en de pijn neemt af. Met fysiotherapie leert u de banden, pezen en spieren rond het gewricht trainen. Hierdoor wordt het gewricht stabieler en steviger. Een bijkomend effect van het trainen is dat het kraakbeen stimulans krijgt om voedingsstoffen op te nemen. Hierdoor vermindert de snelheid van slijtage.

In de behandeling van artrose is er aandacht voor voorlichting, advies en oefentherapie. Dit verbetert de functionaliteit van het gewricht en vermindert de gewrichtspijn. Oefentherapie bestaat uit oefeningen onder begeleiding van onze fysiotherapeuten. Wij streven ernaar dat u weer pijnvrij de dagelijkse bezigheden kan uitvoeren. Het stimuleren van voldoende beweging staat daarbij centraal.

artrose gewrichtspijn
Maak een afspraak ››

Gewrichtspijn door artrose: vergoeding basisverzekering

Soms is er bij gewrichtspijn vanuit de basisverzekering een vergoeding fysiotherapie. Bij artrose aan de knie krijgt u eenmalig maximaal 12 behandelingen in een jaar vergoed voor oefentherapie. Tot de leeftijd van 18 jaar gelden voor de vergoeding van behandelingen bij artrose dezelfde regels als bij volwassenen.

Afspraak maken met de fysiotherapeut

Wilt u meer informatie over artrose? Neem contact op met PMC Katwijk. Wij streven ernaar om iedereen de juiste zorg te bieden, ook bij gewrichtspijn. Onze fysiotherapeuten doen er alles aan om u weer pijnvrij te krijgen. Bij Paramedisch Centrum Katwijk Rijnsburg zijn fysiotherapeuten met verschillende specialisaties werkzaam. Wij werken intensief samen met onder meer sportartsen en medisch specialisten.

Afspraak maken

Kalender (dd-mm-jjjj) 
Scroll naar boven