Oedeemtherapie

Oedeemtherapie is een vorm van fysiotherapie die gericht is op het afvoeren van oedeem. Oedeem is een abnormale ophoping van vocht en eiwitten in het weefsel. Het evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht is verstoord geraakt.

Er bestaan verschillende soorten oedeem. Zo kun je te maken krijgen met lymfoedeem. Lymfoedeem kan aangeboren zijn (primair lymfoedeem), dan is er sprake van overbelasting van het lymfestelsel. Het kan ook ontstaan zijn als gevolg van een operatie, bestraling of ziekte (secundair lymfoedeem). Daarnaast is veneus oedeem een veel voorkomende vorm van oedeem. Dit komt vooral voor in de benen en wordt veroorzaakt door vaatwandzwakte. Als laatste nog het lipoedeem, ook dit komt voornamelijk voor in de benen en hierbij gaat het om een vet- en vochtophoping. Deze drie vormen van oedeem kunnen ook gecombineerd voorkomen.

Het doel van oedeemtherapie is verbetering van functionaliteit van het lichaam door vermindering van de omvang van het oedeem, pijnvermindering, bevordering van wondgenezing en afname van infectiekans.

De oedeemtherapie kan aangevuld worden met: lymftaping, oefentherapie/mobilisaties of compressietherapie in de vorm van bandageren/zwachtelen.

Direct een afspraak maken?

Dat kan! Wij helpen u graag van uw lichamelijke klachten af. Maak daarom direct online een afspraak met één van onze specialisten.

Maak een afspraak ››

Medewerker(s) met dit specialisme

team-marieke-e-paramedisch-centrum-katwijk-rijnsburg.jpg

Marieke Eggen

Scroll naar boven