Schouderrevalidatie

Schouderrevalidatie

Indien fysiotherapie/pijnstilling niet leidt tot voldoende herstel van de schouderfunctie kan er bij bepaalde indicaties worden besloten tot operatief herstel door een orthopedisch chirurg

Na de operatie dient er een revalidatieprogramma te worden gevolgd om weer tot een zo optimaal mogelijke functie van de schouder te komen.   Binnen ons centrum werken wij met  revalidatieprogramma’s  na onder andere  de volgende schouderoperaties:

 

Schouderprothese: Bij ernstige slijtage van het schoudergewricht.

Afhankelijk van de conditie van het weefsel om het schoudergewricht zal de orthopedisch chirurg besluiten om alleen de schouderkop (kopprothese) te vervangen of ook de schouderkom (totaalprothese) en welke prothese er wordt gebruikt.

 

Ernstige instabiliteit: Bij instabiliteit is het kapsel-bandapparaat te slap, zodat de kop geheel of gedeeltelijk uit de kom raakt (luxatie resp. subluxatie).

Bij ernstige instabiliteit  kan de orthopeed besluiten om gescheurd labrum en kapsel met niet meer functionerende bandstructuren in te korten Dit zorgt ervoor dat de kop in de kom blijft zitten.

 

Neerplastiek en distale clavicularesectie: Bij ernstige impingement klachten (inklemmingssyndroom van de structuren onder het schouderdak)

Bij een Neerplastiek wordt er een stukje bot van het schouderdak afgehaald zodat de pezen en de slijmbeurs meer ruimte krijgen. Bij een distale clavicularesectie wordt er een stukje van het uiteinde van het sleutelbeen afgehaald zodat de bewegingsmogelijkheid van het AC gewricht hersteld wordt.

 

Rotator Cuff Hechting: Operatie waarbij peesscheur in één van de cuff spieren van de schouder d.m.v. een operatie worden gehecht.

 

Revalidatietraject: Om het weefsel niet te veel te belasten wordt de arm na de operatie ondersteund door een mitella/sling.. De fysiotherapeut zal u na 2 weken na de operatie gaan begeleiden in het bewegen van de arm. Hij zal adviezen geven wat u wel en niet mag doen. In overleg met de orthopeed wordt de belasting opgevoerd. Na 6 weken zal afhankelijk van het herstel begonnen worden met spierkracht en coördinatie training. De revalidatie duurt 3 tot 12 maanden.

 

« Terug