Dry needling: fysiotherapeut Daniël Wildschut noemt het een mooie aanvulling op zijn behandelingen. “Cliënten vinden de methode vaak wat apart door de naaldjes, maar wel de moeite waard. De spierontspanning die ontstaat biedt pijnverlichting, en als ze daarnaast mijn oefeningen en advies opvolgen, zijn ze sneller én blijvend klachtenvrij.”
Daniël werkt inmiddels 3 jaar als fysiotherapeut en manueel therapeut i.o. bij Paramedisch Centrum Katwijk-Rijnsburg. Hij heeft zich gespecialiseerd in het gebied vanaf de onderrug tot en met de voet. “De voet is een onderbelicht thema binnen de fysiotherapie, terwijl deze grote invloed heeft op de spier- en gewrichtsketens die door het hele menselijke lichaam lopen. Voetklachten kunnen bijvoorbeeld de oorzaak zijn van knie-, heup- en rugklachten.”
Dry Needling is één van de behandelmethodes die Daniël regelmatig toepast bij voetklachten en andere bewegingsgerelateerde klachten. Hierbij wordt geprikt in triggerpoints; natuurlijke verhardingen/verklevingen in spieren. Als een triggerpoint actiever wordt gaat de spierwerking achteruit, wat pijn kan veroorzaken in de spieren en pezen die hiermee in verbinding staan. Door in het triggerpoint te prikken met een naaldje, ontstaat er spanning en direct daarna ontspanning. Dit effect werkt door in de hele spier en omliggende spieren en pezen.
Daniël: “Het is echter niet zo dat alle triggerpoints moeten worden behandeld met Dry Needling. Bij iedereen bevinden zich triggerpoints door het hele lichaam. Alleen als triggerpoints bewegingsgerelateerde klachten veroorzaken, heeft behandeling zin. Ik zal dit uitleggen met een voorbeeld.”
“Stel: een cliënt heeft pijn in de pees onder de grote teen, waardoor hij moeite heeft het grote teengewricht te buigen. Dan ga ik op zoek naar de veroorzaker van deze pijn. Dit kan bijvoorbeeld het triggerpoint zijn in de kuitspier. Deze spier zorgt er namelijk voor dat de grote teen kan buigen. Als het triggerpoint in de kuitspier actiever is, dan is de spierwerking minder goed en ontstaat er meer belasting op de pees onder de grote teen. Door te prikken in het betreffende triggerpoint en omliggende verklevingen, ontspant de kuitspier zich en wordt de belasting op de pees onder de grote teen lager.”
“Om een blijvend effect te creëren geef ik cliënten oefeningen mee, waarmee ze hun spieren versterken en gewrichten beter leren belasten. Dankzij het effect van Dry Needling gaan deze oefeningen gemakkelijker en zijn ze sneller klachtenvrij.”
Ondanks het positieve effect kunnen de naaldjes toch afschrikken. Daniël legt zijn cliënten daarom duidelijk uit wat er precies gebeurt. “Het zijn flinterdunne naaldjes, dus het valt echt mee. Het is hoogstens een ongemakkelijk gevoel. Bovendien vergt Dry Needling slechts vijf tot maximaal tien minuten van de behandeltijd. Mochten mensen echt naaldenangst hebben, dan zal ik een alternatief voorstellen. Dry Needling is immers geen losstaande behandeling, maar een onderdeel ervan. Bij Paramedisch Centrum Katwijk-Rijnsburg zoeken we altijd naar een behandelmethode waar de cliënt zich prettig bij voelt.”
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer